Tesla, den amerikanske drømmen

Denne uken gikk Tesla forbi GM og Ford på aksjemarkedet. De er nå verdt over 51 milliarder dollar, mot GM som er verdt 50 milliarder dollar og på tredjeplass Ford med sine 45 milliarder dollar. Verdien på selskapet passer ikke sammen med produksjonen i selskapene. Fordi mens GM og Ford produserte nesten 10 millioner biler hver i fjor produserte Tesla kun litt under 80 000 biler. Så hvorfor er Tesla så mye mer verdt på papiret og børsen? Det ser ut som at aksjemarkedet er mer positivt innstilt til Elon Musk sine visjoner for fremtiden. Hans tanker om fremtiden dreier om mer enn om biler. Musk har en fot i det meste av nye innovative løsninger som blant annet solcelle i takstein og strømlagring. Navnet hans lukter og oser av optimisme.

Fossilt styre?

Mens de store konservative selskapene som General motors og Ford kjemper i motbakke mot tiden for å prøve å følge med utviklingen som nyvinningene teknologien gir, ser det ut som disse faller lekende lett til Elon Musk. Idag kjøper GM og Ford inn delene til bilene sine fra hele verden. De sitter med mindre kompetanse og er i realiteten blitt flinke på kun å montere biler. Det ser ut som at dette ikke er nok for fremtidens bilbransje. Tesla har et annet syn på dette i likhet med Apple har mot mobiltelefonmarkedet. De skal lage det meste selv og står også for størstedelen av de nye innovative løsningene. En elektrisk bil idag består av mindre enn 20 mekaniske deler, og tilsvarene mer på data. Alt fra software til sensorer har Tesla god kontroll på, både til å lage disse selv men også å utvikle disse videre for fremtiden. Tesla er også i tet når det gjelder batteriteknologi og har satset hardt og tungt i dette. Tiden vil vise om dette var lurt, men alle tall viser at det helt sannsynlig kommer til å være med en ganske god avkastning. I form av kapital, men også den utrolige viktige batteriteknologien som vi tror bare er i startfasen av muligheter.

Lønnsomhet?

At elektriske biler er kommet for å bli er det ingen tvil om. At elektriske biler vil utrydde alle bensin og dieselbiler er det heller ingen tvil om. At det koster å drive frem utvikling på elbil fronten, er det heller ikke noe tvil om. Selv om Tesla kun produserer rundt 80 000 biler i året til «det øvre» marked sliter de med lønnsomheten, og går stadig i minus. Samtidig begynner flere av de andre bilselskapene å våkne og har planer om å bygge sine egne konkurransedyktige elektriske biler. De fleste bilmerker er idag igang med sine elektriske prosjekter, men det er ok Opel og Ampera som leder an for å kunne bli størst i masse-markedet med sine 32 mil. Og det dukker stadig opp mye konkurrenter som også vil ha sin del av markedet. Siste på listen er den elektriske bilen FF91 fra Faraday Future som skal kunne gå 70 mil.

Visste du at Tesla Motor heter kun Tesla idag?

For en liten stund siden gikk Tesla bort fra å hete «Tesla motors», og gikk over til kun å hete Tesla. På deres nettside, facebook og i deres markedsføring er tonen nå gått fra å handle om elektriske biler til å bli en stor aktør som energiselskap. Se filmen fra Teslas prosjekt på Samoe øyene i stillehavet: