Robotgressklipper

Visste du at robotgressklippere har vært på markedet i over tjue år? Men det er først nå som prisene er blitt lavere at vi har begynt å kjøpe de til privat bruk. De fleste tenker at en robotgressklipper er noe som ikke kommer til å fungere i praksis, men så ser man naboen har kjøpt en og plutselig så har de grønnere gress og du ser de aldri at de er ute og klipper gresset. På den måten spres robotgress-klippere seg frem i det norske markedet.

Hva er bioklipp?

Gresset klippes i praksis to ganger mens den kjører, og gress-restene er så små at de blåses ned i bunn av gresset. Det fører til naturlig gjødsel og er en meget god egenskap mot uttørking av gressplenen. Dette gir gressplenen optimale forhold og optimale forhold gir en meget grønn og fin gressplen. Gress-restene fungerer også godt mot mose, og det meste av mosen vil forsvinne etter hvert. STIHL gjorde en større test av bioklipping mot vanlig tradisjonell klipping med gjødsling og resultatet er ganske overbevisende. En bioklipper klipper lite av gangen og må derfor brukes ofte. Den bruker også mye lenger tid enn en normal bensingressklipper styrt av mennesker. Klippebladene er som regel av plast, så du slipper å slipe opp kantene og de vil heller ikke ruste. Bakdelen med den konstante perfekte bioklippede gressplenen er at den alltid vil inneholde små gress-strå (gressrester fra bioklippingen) som fort havner innendørs i boligen.

Hva koster en robotklipper?

De mest økonomiske robotgressklipperne koster fra cirka 6 000 norske kroner, og folkeklipperen i Norge ligger på 12 000 norske kroner. Og som alt annet finnes det et ett øvre nivå men det ser ut som om du betaler mye ekstra for finesser som ikke innfrir. Vedlikeholdet på en robotgressklipper er minimal og det nok kun batteriet som kan gjøre vedlikeholdet dyrt. Motoren er en børsteløs elektromotor som er tilnærmet en evighetsmaskin og har verken tennplugger, bensin, filtre eller oljetank som må etterses.

Hvor høyt bør gresset klippes på?

Et perfekt vedlikehold gressplen trives best og ser best ut på 6 cm høyt gress. Imidlertid er det mange robotgressklippere som ikke klarer å klippe høyere enn 4 cm så her gjelder det å velge rett klipper! Klipper du gresset på under 4 cm vil du komme så langt ned i gresset at du vil kunne ta tak i mosen som kanskje ligger der. Og når du klipper mosen vil du kaste denne rundt fra det stedet mosen lå. Mosen er ekstremt overlevings dyktige slik at den overleverer der du har klippet lavt, men vil også finnen nye plasser å gro på siden du har løsnet litt av mosen og lagt denne ett annet sted.  Samtidig er nå gresset så lavt at solen kommer godt inn og vil gi bedre lysforhold til mosen som vil sørge for ekstra gode vekstvilkår. På den måten er det ofte vi selv som sørger for å spre mosen i hagen, uten å vite om det selv.

Så hvilken robot-bio-gressklipper skal du velge?

Her gjelder det å følge med på utviklingen og vi skal ikke komme med noen favoritt her. Men denne testen av gressklippere kan kanskje hjelpe til. Det viktigste er å se hva du trenger av egenskaper i din hage. Jo flatere plen med få hindringer jo mindre avansert gressklipper trenger du. Hvor stor tomt skal klippes? Vi vil si at det viktigste er at den finner veien hjem og klarer å klippe på over 4 cm høyde. Sjekk også opp hva et nytt batteri koster til den aktuelle robotgressklipperen. Etter at vi har fått en perfekt plen er det lett å se etter andre oppgaver hagen. Blomsterbedene er naturlig deler som går ofte i kant med gressplenen. Her vil det ofte komme opp ugress, og må fjernes for hånd (i alle fall foreløpig i 2017). Husk å ikke bare fjerne ugresset som synes med grav opp hele roten under, den vil være flere centimeter lang. Klippes ikke roten bort vil det ikke ta lang tid før nytt ugress kommer til syne. Og pass på å ikke hiv ugresset i komposten din, selv om det meste blir til jord har ugresset en forbausende egenskap til å etterlate seg små frø i komposten. Og når du bruker denne jorden om igjen senere vil du da ta med det ugress-frøene ut i hagen igjen.