Mp3 formatet pensjonerer seg

Vi fleste har ett forhold til Mp3, som revolusjonerende lyd-filer pakket inn i små mp3 spillere. Disse tok verden med storm på 90 tallet. Det var endelig slutt på discman og cder. Vi gikk fra å ha 20 sanger på en cd plate til 2000 sanger lagret som mp3 filer.

Lydkvaliteten var tilnærmet lik, og var utrolig mye mer praktisk i hverdagen. Creative og andre selskaper kom med grå kjedelige lagringsenheter med mulighet for å lagre musikken i mp3 format rett på disken. I starten var det mest for de spesielt interesserte men etter at Apple kom med sin første Ipod i 2001 gikk dette fra å være litt kjedelig til noe trendy som fort ble allemannseie i 2004. Apple inkludert Ipod valgte å støtte ett annet filformat (som fortsatt lever godt i dag ACC), men dette merket ikke forbrukerne og navn som mp3spiller og ipod gikk om hverandre.

Winamp og Mediamonkey

 

 

I 1997 kom Winamp, som fort får 25 millioner brukere verden over. Dette var mediaspilleren som gjør den grå pcen til ett underholdningsprodukt. Ved å opprette spillelister og tredjeparts utvikling av skins  og plug-ins som fulgte musikken var dette noe nytt og spennende. Winamp er på starten av 2000 tallet et av de mest brukte windows-programmene. Winamp ble solgt til AOL etterhvert, og videre i 2014 til Radionomy. Vi ville ikke satset penger på winamp idag, men takker for den spennende tiden på 2000 tallet. Mediamonkey ble populært en stund etter winamp, og gav flere muligheter. Bland annet var det lettere å kopiere sanger til forskjellige mapper, og det å «brenne cder» var lettere med dette programmet. Mediamonkey satser den dag idag og selger som som de alltid har gjort: Get your media collection in order!

Spotify og Itunes

Etterhvert som nedlasting og piratkopier via piratebay og andre torrenter sider skulle endelig musikkbransjen komme opp med noe innovativt og enklere. Vakuumet etter å kunne høre på musikk rett på nettet og enormt utvalg gjorde at flere gikk over fra å kjøpe cdplater i butikken til de mer gråsoneområdet av nedlasting av musikk. I flere år var det krig mellom nett-piratene og musikkbransjen. Idag er denne krigen stort sett over, og de fleste benytter seg av strømmingstjenester til spotify, itunes, wimp eller andre.

2017 og videre

Napster har meldt sin ankomst til det lovlige markedet, noen vil kanskje si at de alltid har vært lovlige, men det er iallefall ingen tvil om at de har tilhørt en gråsone. Napster har begynt å tilby strømmingstjenester på lik linje som spotify og google play, men utvider tilbudet med å tilby live-konserter og lydbøker. De kommer også med personlige intervjuer med artistene. Det blir spennende å se hvilke aktører som overlever i denne verden som konstant er i endring. Vi følger med.