Made in Norway?

Den norske bunadstradisjonen er i ferd med å forsvinne. I Norge idag er det cirka 3 000 personer som jobber med å sy bunader. Bunaden blir sett på som noe av det viktigste i norsk kulturarv. Det anslås at to av tre bunader blir sydd i utlandet. Landene som syr er hovedsaklig Thailand, Kina og Estland. I starten var det mindre ting som broderier som ble bestilt fra utlandet. Nå er det flere som har gjort seg store på å sette hele produksjonen til utlandet. Det er flere selskaper som flagger ut arbeidet med å lage en bunad til utlandet. Solhjell Baltic er en av disse. De er en av Norges største bunadprodusenter og har flagget ut all produksjon til Estland. I Estland har de over 40 ansatte som produserer nærmere 2 000 bunader for det norske markedet i året.  Solhjell er produsent og selger til en rekke utsalgssteder i Norge, blant annet for Husfliden.

Selskapet Norske bunader leverer bunader til det norske markedet. De har omlag ti prosent av markedet, alt sydd i Kina. Som hurtigordre kan de levere en nysydd bunad på under 24 timer. Med minkende kompetanse i Norge på området sammen med pris og leveringspress fra utlandet er det vanskelige tider for den norsk produserte bunaden. Det blir spennende å se hvor dette bærer over tid.

Å montere en bunad tar en ukes arbeid. Broderingsarbeidet tar mellom 100 og 200 timer. Prisen for en bunad koster fra 20 000 kr til 80 000 kroner, det koster men du skal få igjen for godt håndverk. Du er også med å bevarer norsk håndverk i Norge, og sørger for å holde et marked i live. Det sys sikkert godt og bra i Kina , men norske håndverkstradisjoner og kunnskap sikres og holdes best ved like ved å bestille en norsk bunad, som er produsert i Norge. Aftenposten hadde en større artikkel om at flere kjøper bunad i utlandet.

PS. En som kan faget ser fort forskjell på en bunad som er sydd i Norge, eller en som er sydd i utlandet, og flere av de norske selskapene sier de ikke vil hjelpe til å sy inn eller ut en bunad som er produsert utenfor Norges grenser.