IP-kamera

Nå som IP-kameraene har blitt bedre er det nå mulig å fullstendig krystallklare bilder og film rett på mobilen av det du ønsker å overvåke eller pent sagt, ha kontroll på. Disse IP kameraene trenger ofte kun en strømkilde og tilgang til ditt Wifi nettverk så kan du hvor som helst følge med på det som skjer. Det er flere av IP kameraene som også kan ta opp lyden der du filmer, og noen gjør også at du kan ha en toveis kommunikasjon. Alt dette er mulig gjennom produsentenes app, som ofte er gratis. Pass bare på at produsenten tilbyr å vise kameraet gjennom deres nettside (med passord så klart), dette sparer deg for mye dataproblemer. I dag er det flere husstander som betaler store summer til vaktselskaper for at de skal passe på boligen via overvåkningskameraer. Disse vil nok etter hvert få stor konkurranse av de trådløse og enkle IP kameraene. Disse kan selv sette opp enkelt, og inneholder ofte flere smarte løsninger som gjør bruk av vaktselskap til disse tjenestene unødvendig.

Fordelene med IP kamera er:

  • Enkelt å sette opp
  • Leses av på nettbrett eller mobilen
  • Få melding om bevegelse et sted du har sagt det ikke skal være noe bevegelse i angitt tidsrom
  • 24 timer lagring i sky frigjør lagringsplass på lokal pc
  • Innebygget eksternt batteri, så hvis tyven drar ut strømkabelen vil det fortsatt være opptak
  • Ved installering av flere kameraer vil en eventuell gjenkjenning av tyv mulig
  • Ofte godkjent i straffesaker og forsikringssaker

Hvilke typer IP-kamera finnes det?

SpotCam -dette lar deg styre når det skal skru seg av og på, ta opp lyd, mulighet for toveis kommunikasjon. En stor fordel med dette IP kameraet er at det kan overføre live til en nettsky som hele tiden har de siste 24 timer tilgjengelig for deg. Så hvis det er en situasjon du ønsker å se nærmere på så ligger alt klart i nettskyen din gjennom appen fra produsenten. Pris: 1 599 norske kroner

SpotCam IP65 – dette har alle finessene som IP kamerat over, men er i tillegg vanntett og ett godt kamera å ha stående utendørs. Filmer i tillegg i full HD 1080p. Pris: 2 800 norske kroner.

Piper NV Black – En av de mer avanserte IP kameraene ute på markedet. Denne varianten måler også temperatur, fuktighet og har en veldig fin nattfunksjon. Pris: 2 789 norske kroner.

Nexus M-Cam – Dette er en av de mest økonomiske IP kameraene ute på markedet og det gjør jobben sin, så lenge du kun skal bruke det innendørs. Kameraet har de vanlige funksjonene som «motion-detection» og natt-filming via IR. Dette var det eneste kameraet som kan snus nesten 360 grader rundt, fra din mobiltelefon eller nettbrett. Dette gjør at du kan få enda mer oversikt over området du ønsker å overvåke. IP kameraet filmer også i full HD på 1080p. Et godt kjøp. Pris 549 norske kroner.

Hvordan er reglene rundt overvåking i praksis?

Du har fult lov til å overvåke og ta opp på kamera ditt eget hus, hage og tomt. Men har du leieboer i ditt hus er det forbudt å overvåke noe som kan kunne vise noe av ferdselen til leieboer. Det er også forbudt å stille inn kameraet slik at du filmer deler av den offentlige veien utenfor tomten din. Det er kun lov når det kun er din tomt som synes på bildet. Bor det flere i boligen din er du pålagt om å fortelle de at det foregår overvåking noe som også kan være lurt og eventuelt forebyggende. Husk at man ikke skal bli helt «overvåknings-syk», det er viktig å huske på at det ikke er nødvendig å overvåke alt i hjemmet. Det kan også være greit å tenke på at en datahacker vil sannsynligvis ha tilgang til det du ser på skjermen så husk å la privatlivet være privatlivet. Og overvåk heller alt annet.