Forbrukslån til over en halv million kroner?

Konkurransen om lånekundene er knallhard. Det gjelder å kunne tilby mer enn konkurrenten. Det gjelder også å kunne tilby lånet raskere. Raskt nok til at forbrukeren ikke skal ombestemme seg, eller motta tilbud fra andre banker for å kunne sammenligne renten.

Forbrukslån på 600 000 kroner

Nå har du muligheten til å søke om et forbrukslån til ikke mindre enn 600 hundre tusen kroner. Det er ikke langt ifra boliglån-størrelse, og det i lån uten sikkerhet! Men du skal ha usedvanlig god økonomi for å kunne få innvilget et såpass stort lån. Du skal også ha en rimelig god plan på hva pengene skal brukes til. For med et så stort lån er ikke renten til å spøke med – særlig ikke når renten i et forbrukslån ligger i gjennomsnitt på 16 prosent. Det ironiske er at de som eventuelt får innvilget lånet, sannsynligvis ikke trenger pengene, eller kan låne penger med lavere renter.

Er det egentlig noen som lånet maksgrensene forbrukslån-bankene har å tilby? Eller er det bare et spill for galleriet og et markedsførings-triks?

Laveste rente

Bankene er pålagt å vise frem et låne-eksempel basert på et lån på 65 000 kroner over 5 år. Den effektive renten befinner seg som regel mellom 15-20 prosent i slike eksempler. For å dempe inntrykket om at lånet vil innebære betydelige rentekostnader, oppgis det også en fra-rente. Denne er som regel mer synlig enn det lovpålagte eksempelet. Årsaken er enkel: det får lånet til å virke billigere.

På samme måte som å få innvilget 600 000 kroner i forbrukslån, vil det å få den laveste renten bankene tilbyr, innebære at du har usedvanlig god økonomi. Det skal med andre ord være svært liten risiko for at lånet misligholdes. Det sier litt når fra-renten oppgis til å være på cirka 7-8 prosent. Da må banken være rimelig sikker på at de får pengene tilbake. I motsetning til et boliglån har heller ikke banken noe de kan selge for å gjøre opp gjelden.

Igjen, er det noen som får tilbud om bankens laveste rente eller er det også et spill for galleriet? 

Dårlig, OK, eller god økonomi?

Man kan se på det slik: hvis du har elendig økonomi, får du heller ikke (forhåpentligvis) tilbud om lån. Det er av den enkle grunn at du etter alt å dømme ikke vil klare å betjene lånet, noe som vil gjøre vondt verre. Hvis du har strålende økonomi, med lite lån, mye egenkapital, og høy inntekt, så får du tilbud om lån. Ja, du kan få lån hos samtlige av aktørene. Men da er det også rart (les: dumt) å ta opp forbrukslån i det hele tatt. Eller det skal ekstremt rare situasjoner for å forsvare valget.

Til slutt har du de med OK økonomi. For denne gruppen gir det mening å ta opp lån, så sant situasjonen tilsier det. Lån til ferie, klær og lignende må du bare glemme. Her tenkes det på mer fornuftig bruk. Oppussing, reparasjoner og refinansiering, for å nevne noen eksempler. De med OK økonomi har betjeningsevne til å tilbakebetale lånet (finnes unntak). De har også behov for ekstra penger i visste situasjoner.